Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ταξίδι Στα Κύθηρα


Η καθημερινότητα είναι κάτι από το οποίο όλοι κάποια στιγμή, θέλουμε να ξεφύγουμε. Δεν έχει σημασία αν είναι ευχάριστη η δυσάρεστη, ενδιαφέρουσα ή βαρετή, όμορφη ή άσχημη. Και μόνο το γεγονός ότι είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς, μας πρήζει σιγά σιγά τα ούμπαλα. Για να τα ξεπρήξουμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε παραστάσεις. Να κάνουμε ένα ταξίδι, με το μυαλό ή το σώμα.


 Όταν το σώμα δεν μπορεί να ταξιδέψει, ταξιδεύει το μυαλό. Όταν το σώμα μπορεί να ταξιδέψει, ταξιδεύει μαζί με το μυαλό. Όταν ταξιδεύει το σώμα και το μυαλό μένει πίσω, τζάμπα καίει η λάμπα. Το ταξίδι μόνο με το μυαλό, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει οπουδήποτε, προς οπουδήποτε, και δωρεάν. Βέβαια, θέλει λίγο προσοχή γιατί αν το κάνουμε συχνά και όταν υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άλλο, όπως δουλειά, sex ή μάθημα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με ένα παπούτσι στον κώλο, ένα δάγκωμα σε ευαίσθητη περιοχή ή ένα δάχτυλο να μας δείχνει, αντίστοιχα. Το μειονέκτημα είναι ότι ένα οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα(όπως ένα από τα παραπάνω) μπορεί να μας διακτινήσει αστραπιαία back to reality

Αυτές οι μικρές αποδράσεις μας βοηθάν να αντιμετωπίσουμε στιγμές που σκυλοβαριόμαστε, δίνοντάς μας μια ανάσα διαφυγής προς κάτι που θα θέλαμε να βιώσουμε, αντί γι’ αυτό που όντως βιώνουμε, και δεν την παλεύουμε στάλα. Τα ταξιδάκια αυτά μπορεί να είναι πολλά, μικρά και διαφορετικά, ή ένα συγκεκριμένο που φέρνουμε στο νού μας κάθε φορά που μας την δίνει η κατάσταση. Η προσωπική μας ουτοπία, που μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμη, μπορεί και όχι. Μπορεί όμως να είναι και κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή να την βρίσκουμε λίγο λίγο, σε πράγματα ή μέρη που μπορούμε να βρεθούμε ή να έχουμε. Ένα δέντρο από ‘δω, λίγο ήλιο από κεί, μια αμμουδιά παρακεί, ένα φιλί παραδίπλα, παίρνοντας μικρές γεύσεις ευτυχίας. 

Το ταξίδι με το σώμα λοιπόν, μπορεί να περιέχει και στοιχεία από το ταξίδι που πάντα θέλαμε να κάνουμε. Το ταξίδι που πραγματικά θα θέλαμε να κάνουμε βέβαια, μπορεί να μην είναι καθόλου εφικτό, ή μπορεί να είναι, αλλά όχι για εμάς, επειδή χρειάζεται 1.101.101,10 ευρώ για να το πραγματοποιήσουμε. Όσο να ‘ναι όμως, ένα ταξιδάκι κάθε τόσο όλοι μπορούμε να το κάνουμε. 

Θέλουμε δεν θέλουμε (θέλουμε), ο καιρός περνάει, οι εποχές εναλλάσσονται και κάποια στιγμή (ευλογημένη) έρχεται το καλοκαιράκι. Οι διακοπές είναι το μόνο πράγμα που σκεφτόμαστε κάμποσο καιρό πρίν (μερικοί το σκεφτόμαστε και all year round), και όλο και κανένα φράγκο φροντίζουμε και έχουμε στην άκρη για μια μικρή ή μεγάλη απόδραση από τα συνηθισμένα. Και τα συνηθισμένα είναι που πρέπει να αποφύγουμε, για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να περάσουμε όμορφα εκεί που θα πάμε, αλλά και στην διαδρομή. 

Βέβαια το καλοκαίρι δεν είναι η μόνη περίοδος που μπορούμε να κάνουμε ταξιδάκια, απλά είναι ίσως η ιδανική. Ολόκληρος ο χρόνος προσφέρεται για εκδρομές και αποδράσεις αναψυχής, αρκεί αυτές να έχουν ευεργετικές ιδιότητες και ευχάριστα αποτελέσματα για το μυαλό και το σώμα μας. Ο προορισμός, δεν είναι για όλους ο ίδιος. Όμως υπάρχει ένα ταξίδι που όλοι ονειρευόμαστε. Μερικοί ξέρουν που βρίσκεται το μέρος εκείνο που ονειρεύονται να πάν, μερικοί ξέρουν ότι θέλουν να πάνε κάπου αλλά δεν ξέρουν που ακριβώς.

 Αυτό είναι το ταξίδι στα Κύθηρα. Μια ουτοπία, ένα ονειρικό νησί που υπάρχει μόνο στην φαντασία μας, όπου κυριαρχεί ο έρωτας και κρύβεται η αληθινή ευτυχία. Συμβολίζει την ζωή των ονείρων μας, χωρίς σκοτούρες, άγχος και «πρέπει». Είναι ένας αντικατοπτρισμός, το βλέπουμε στο μυαλό μας αλλά όσο το κυνηγάμε τόσο εκείνο απομακρύνεται. Και ίσως έτσι πρέπει, γιατί το μυαλό μας χρειάζεται πάντα ένα καλύτερο μέρος για να ελπίζει ότι κάποτε θα γνωρίσει. 

Το ταξίδι στα Κύθηρα δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, γιατί τα Κύθηρα δεν υπάρχουν. Είναι απλά ένα σύμβολο όλων αυτών που θέλουμε. Αυτό που υπάρχει όμως, είναι η επιθυμία μας να βρεθούμε εκεί, που μας κρατάει ζωντανούς, που διατηρεί μέσα μας μια μικρή φλόγα προσδοκίας για ένα ταξίδι που θα μας χαρίσει λίγα πράγματα από εκείνα που ονειρευόμαστε, και που όσο τα αποκτάμε, σιγά σιγά, κομμάτι-κομμάτι, συμπληρώνουμε το πάζλ της προσωπικής μας ευτυχίας. Πάντα θα μας λείπει το επόμενο κομμάτι. Και εμείς πάντα θα το κυνηγάμε. Και μπορούμε πάντα να το βρίσκουμε, κάθε φορά που θα φεύγουμε για ένα ταξίδι, δικό μας, μαζί με πρόσωπα που αγαπάμε, και θα μας αφήνει όμορφες αναμνήσεις και ορμή για την επόμενη απόδραση.

Κάπου στις Σποράδες, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, υπάρχει ένα μικρό νησί που λέγεται Κύθηρα. Είναι πραγματικά εκεί, γεωγραφικά υπαρκτό, απλά δεν είναι τα Κύθηρα των ονείρων μας. Μπορεί όμως να γίνει, αν το θέλουμε. Όπως μπορεί να γίνει κα κάθε άλλος προορισμός στον κόσμο, αρκεί εκεί να βρούμε και να μπορέσουμε να απολαύσουμε λίγη από την προσωπική μας ευτυχία, και να αποκτήσουμε την επιθυμία να βρούμε το επόμενο κομμάτι, στο επόμενο ταξίδι. Τα Κύθηρα, υπάρχουν για όλους.

Για μουσικό χαλί καθώς θα διαβαζετε, πιέστε εδω:
https://www.youtube.com/watch?v=QS8hX4KpYFI

 (Τι; Το διαβάσατε ήδη; Να το ξαναδιαβάσετε.) 
http://theflyingdutchmanblog.blogspot.gr/search/label/Life%20Hacks

Δεν υπάρχουν σχόλια :