Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μέρες Αργίας



Αργία τέχνας κατεργάζεται, αλλά και αργία μήτηρ πάσης κακίας, έλεγαν οι αρχαίοι ημών προτέτοιοι. Για να το έλεγαν, κάτι θα ήξεραν, αλλά είναι φανερό πως εδώ υπάρχει μια αντίθεση. Ή η τέχνη είναι κακή, ή η αργία είναι συγγενής της τέχνης, και συγκεκριμένα μαμά της.

Όπως και να έχει το πράγμα, άσχετα από κληρονομικά και τελωνειακά θέματα, ή αργία φαίνεται να είναι παραγωγική. Ένα το κρατούμενο. Το θέμα είναι, ότι σύμφωνα με τους παρατηρηθέντες μέχρι τώρα νόμους της αναπαραγωγής, εκτός από τα ερμαφρόδιτα, τα υπόλοιπα αποτέτοια, για να αναπαραχθούν χρειάζονται και ένα άλλο αποτέτοιο, το οποίο θα προβεί σε μία πράξη τόσο συγκεκριμένη όσο και απολαυστική, προκειμένου να υπάρξει η αναπαραγωγή και όχι απλά παλινδρομική κίνηση χείρας επί καθέτου άξονος συνεχώς αυξανόμενη και εκπέμπουσα υδάτινα βλήματα επί φανταστικού στόχου. Ποιος λοιπόν κάνει την αργία αναπαραγωγική; Δύο τα κρατούμενα.
 
Αν ήταν να αποκαλύπταμε τα πάντα από την αρχή, τί δουλειά θα κάναμε; Οπότε λοιπόν, χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να εξάγουμε το τελικό μας συμπέρασμα. Μπορεί η αργία κατά την αρχαιοελληνική ρήση να έχει μια συγκεκριμένη έννοια, αλλά κατά την νεοελληνική έχει μια ακόμη πιο συγκεκριμένη υπόνοια. Η αργία λοιπόν, σημαίνει γύρω γύρω δουλειά και στην μέση καθισιό. Και πότε παρατηρείται αυτό το φαινόμενο περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου, αν όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι ως γνωστόν είναι τρείς; Τρία λοιπόν και τα κρατούμενα.

Όταν τα κρατούμενα είναι τρία, ορισμένοι μελετητές δεν έχουν καμία πρόθεση να προχωρήσουν παρακάτω. Η πλειονότητα των Ελλήνων, όταν τα κρατούμενα είναι οι τρείς μήνες του καλοκαιριού, δεν έχει επίσης την πρόθεση να προχωρήσει παρακάτω. Τι πιο λογικό, από την φιλοσοφία του τζίτζικα έναντι αυτής του μέρμηγκα, που εδώ που τα λέμε και τα διαβάζουμε, είναι για τους περισσότερους από εμάς ο μόνος λόγος για τον οποίο ζουν;

Πέρα από την πλάκα, η χώρα μας είναι ευλογημένη με την άριστη γνώση της αξίας αλλά και την χρήση της μεθοδολογίας των διακοπών. Θα μπορούσε να πει κανείς πως κάτι τέτοιο δικαιολογείται, αν σκεφτούμε τις αναρίθμητες ομορφιές που έχουμε στα πόδια μας σε επίπεδο ακρογιαλιάς και βουνού, και πως επίσης θα ήμασταν ηλίθιοι αν δεν τις εκμεταλλευόμασταν υπέρ του δέοντος κάθε χρόνο. Ο δικηγόρος του διαβόλου θα μπορούσε να αντικρούσει, λέγοντας πως δεν φταίμε εμείς που ζούμε σε μια τόσο όμορφη χώρα. Και όταν ζεις σε ένα τέτοιο διακοποσχεδιασμένο μέρος, πώς θα μπορούσες να παραβλέψεις τις ομορφιές που μπορεί να σου προσφέρει; Ούτε βέβαια θα μπορούσες να ισχυριστείς πως η μορφολογία του εδάφους διαμορφώνεται από την ψυχολογία των κατοίκων. Άρα, δεν φταίει η διάθεσή μας για διακοπές που μας κάνει διακοπολάτρεις. Μόνο σε ένα φανταστικό σύμπαν θα μπορούσε το διακοπολάγνο μας μυαλό να δημιουργήσει ειδυλλιακές παραλίες. Εύκολα λοιπόν φτάνουμε στο συμπέρασμα πως, δεν φταίμε εμείς που γεννηθήκαμε σε μια χώρα φτιαγμένη για διακοπές, φταίνε όμως αυτοί που την δημιούργησαν, γιατί μας αναγκάζουν να ζούμε σ’ αυτήν και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Δε βαριέσαι…Πού να ψάχνουμε τώρα να βρούμε ποιος φταίει για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία είναι τέλεια να κάνεις διακοπές, αλλά είναι λίγο ζόρικο να ζείς τους υπόλοιπους μήνες; Και αν είχαμε την δυνατότητα, σίγουρα δεν θα θέλαμε να την μετατρέψουμε σε μια χώρα στην οποία θα ήταν τέλειο να ζείς, αλλά λίγο δύσκολο να κάνεις διακοπές.

Γι’ αυτό, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας, την καθαρή θάλασσα, κι αυτό το καλοκαιρι. ;)

http://theflyingdutchmanblog.blogspot.gr/search/label/Life%20Hacks?zx=2aaec1105b045b46

Δεν υπάρχουν σχόλια :